AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ
19.07.2019 Krystian Płatek 76
grafika

Gminne Centrum Zarządzania Kryzysowego w Nakle nad Notecią przypomina
o przestrzeganiu zasad bioasekuracji w sprawie środków podejmowanych  w związku
z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, położonych na terytorium Polski.

Afrykański pomór świń (ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe oraz dziki. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF w związku, z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia i życia. Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. W przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie, rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo, jak również przez zakażoną paszę, wodę, wyposażenie oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami). Czynnikiem etiologicznym choroby jest wirus ASF. Na podkreślenie zasługuje znaczna oporność ASFV na działanie czynników środowiskowych w zależności od warunków przeżywa:

a) we krwi świń – 18 tygodni,

b) w odchodach świń – 60 – 100 dni w temperaturze pokojowej,

c) w surowym mięsie w temperaturze 4 st. C –  150 dni, a w mięsie mrożonym około 1000 dni,

d) w szpiku kostnym – do 6 miesięcy, a w tkankach gnijących zwłok dzika lub świni przez 7-   8 miesięcy,

e) w glebie zanieczyszczonej zakażoną krwią kilka miesięcy,

f) w kojcach w których przebywały świnie – 4 miesiące,

g) inaktywacja wirusa po 30 min w 70° C lub 1 min w 80° C.

Spośród środków chemicznych najsilniej na wirus  działa 2% roztwór sody żrącej, działanie niszczące
i dezynfekcyjne wykazują także detergenty, podchloryn sodu, aldehyd glutarowy, środki zasadowe, rozpuszczalniki lipidowe i Virkon S.

 

Wyślij link mailem
WYPOWIEDZ SIĘ
PDF
DRUKUJ
POWRÓT
Wyszukiwarka portalowa
Opcje zaawansowane